Astăzi prezentăm o scurtă discuție pe tema aquascapingului, susținută cu al nostru câștigător de la IBAC, Costin Sebastian Ciprian – locul 5 cu Amazing Nature.
AN: Salutare, Sebastian. Ce părere ai despre evoluția aquascapingului în ultimii ani ? Dar în următorii, cum crezi că o să evolueze ?
CSC: Salut. Eu cred că până la urmă se va renunța la a crea peisaje emerse în acvarii. Daca ei cred că aceasta înseamnă aquascape se înșală. Există pentru asta terarii și paludarii. Uite, Geroge Farmer spunea ca a fost inspirat de o zona muntoasă în a crea acel iwagumi al său. De ce nu a pus o cascada? Vă răspund tot eu, a facut un aquascape. Kitschuri vor fi … uite, cum de nu a facut cineva un peisaj cu munți în varful cărora să se vadă zăpada netopită … Le-am dat idei?
AN: Ne spui te rog aquascaperul tău preferat, metoda de layout care te satisface vizual cel mai mult, dar și aquascapeul preferat din toți anii ?
CSC: Amano, clar. Însă trebuie avute în vedere posibilitățile de care dispune. E ca proverbul acela: Dați-mi un punct de sprijin și răstorn Pământul. Eu cred ca ar avea competitori serioși dacă și alții ar avea la dipoziție hardul de care dispune Amano. Îmi plac foarte multe setupuri făurite de el, sunt extraordinare însă acum îl apreciez pe George Farmer cu al său iwagumi din seyriu și eleocharis. Bravo, George!
AN: Ce layout pui la cale, și pe când ?
CSC: Nu știu, am să văd ce voi putea face cu hardul de care voi dispune. Oricum va fi în zona nature, maxim iwagumi. Nu sunt un fan al peisajelor emerse scufundate într-un bazin cu apă.
AN: Un sfat pentru români de la un român care și-a dus imaginația până pe locul 5 la competiția balcanică de aquascape ?
CSC: Am să vă dau doar două exemple: Îl intrebam pe Andrei Cîrstea la începuturi despre o problemă cu substratul (aveam o bănuială că era calcaros și îmi făcea probleme în calitatea apei). A raspuns: dă-l jos. L-am dat și schimbând acel substrat s-au schimbat lucrurile. Am învățat că trebuie să elimini problema pentru că pierzi momente frumoase în acest hobby.
Apoi, îl întrebam pe Sergiu Ciubotariu într-un moment de cotitură între olandez și nature ce să fac că am n-sprăzece tipuri de plante aiurea și nu le pot aranja.
A răspuns: renunță la jumătate. Am renunțat și mi-am dat seama că un bazin mai light arată fascinant.
Concluzia: Încercați să dați valoare bazinelor în ansamblul lor. În aquascape nu e important câte plante avem ci cât de mult încântă ochiul acele câteva plante.
Noi trebuie să-i dam bătăi de cap bazinului nu bazinul nouă!
Mulțumim!
If time is money you’ve made me a wethlaier woman.
Please, plasee, plasee take down the job ad and leave Teuxdeux alone. It’s perfect just as it is, both on the web and on the iPhone. Alternatively, make the ad for a developer to work on an as yet unimagined app, and pile all your fresh ideas into that. Then you have two potential revenue streams. Makes sense to me.