NAP 2011 – Prima zi la Nature Aquarium Party

by Kin
Categories: Evenimente
Comments: No Comments
Published on: 18/09/2011

17 septembrie, zi încercuită cu roșu în calendarul oricărui aquascaper, fie el profesionist sau aspirant. Ziua în care Takashi Amano ne prezintă Nature Aquarium Party, la Niigata, Japonia. Eventul conține de obicei o festivitate de premiere a câștigătorilor IAPLC din anul respectiv, o vizită la galeria ADA, un seminar și o cină festivă. Dar, s-o luăm pe rând.

 

Organizarea

Amano Takashi este fotograful și aquascaperul japonez de 54 de ani care ne-a prezentat natura mai bine ca oricare altul. Ca fotograf, folosește camere “large format” pentru a surprinde scene din “natura neatinsă” în pădurile tropicale din Amazon, Borneo sau Africa. Ca acvarist, este propovăduitorul conceptului Nature Aquarium și unul dintre cei mai influenți oameni în domeniul aquascapingului. Autor ale nenumăratelor cărți ce-i stau în bibliografie, este creditat cu introducerea conceptului Wabi-kusa și crearea primelor layout-uri cu tendințe Iwagumi încă de acum 30 de ani.

Pasiunile lui către acvaristica plantată și fotografie au dus la apariția companiei pe care-o conduce, Aqua Design Amano, companie specializată în producția de echipamente și accesorii de top pentru acvaristică și aquascaping. Amano conduce de asemenea și o revistă de aquascaping în format “hârtie” dar și electronic, face parte din juriul IAPLC și are o implicare intensă în AGA. Ține seminarii și workshopuri pe tema aquascapingului în diferite țări, și organizează Nature Aquarium Party, evenimentul ce luminează zilele acestea site-urile și blogurile din domeniu.

NAP are loc în Niigata, Japonia. Locul în care Amano Takashi s-a născut, locuiește, prezintă ADA Gallery, dar totodată un loc mirific, subiect al ultimei sale expoziții de fotografie numită “The unknown scenery of Niigata”.

Anul acesta în premieră, NAP a fost transmisă pe internet în forma “LIVE broadcast” pe vestitul Ustream. Cititorii noștri au putut să urmărească transmisia în timp real direct pe Aqua News. Din păcate broadcastul n-a inclus tot evenimentul ci doar prima parte a sa, care s-a ținut la Tokyo International Forum Hall D7. Tot din păcate, cu toate că participanții au beneficiat de un interpret comun pentru traducerea evenimentului în căști și un interpret personal pentru traducerea în japoneză pentru cei care nu stăpâneau limba, transmisia LIVE n-a beneficiat de traducere decât parțial.

 

Prezentarea layouturilor

Evenimentul a început cu prezentarea juriului și a celor mai frumoase layout-uri participante la IAPLC, după care s-au menționat și alte câteva peisaje ce au fost votate de câte un membru al juriului dar n-au ajuns în top 7. Iată imaginile prezentate, calitatea lasă de dorit deoarece este poză asupra unei imagini proiectate.

 

Premierea

Concurenții care au luat bronzul, argintul, aurul și Grand Prize-ul, au fost premiați de către membri ai juriului. Bronzul a fost adjudecat de Chow Wai Sun (World Ranking 7) și Koji Kogure (World Ranking 6). Argintul a fost câștigat de Cliff Hui (World Ranking 4) si Dmitriy Parshin (World Ranking 3) împreună cu suma de 100.000 yeni (aproximativ 940 euro). Aurul a mers la Xue Hai (World Ranking 2) împreună cu 300.000 yeni (aproximativ 2800 euro). Câștigătorul Grand Prize de anul acesta a fost Long Tran Hoang (World Ranking 1) care a plecat acasă cu 1.000.000 yeni (aproximativ 9400 euro).

 

Seminarul

Takashi Amano a ținut și un scurt seminar, cu exemplificări pe layouturile aquascaperilor prezenți la eveniment, explicând metodele, lăudând ingeniozitatea unor aranjamente dar și criticând greșelile altora. Layouturile menționate și analizate nu au inclus locurile 1-10.

 

ADA Award

Au existat layouturi pe care câte unul dintre membri juriului l-a votat pentru Grand Prize, dar acesta n-a câștigat. Aici a intervenit premiul ADA, cu votare la alegerea publicului prezent la eveniment. Au fost selectați 5 participanți, layouturile lor au fost arătate și discutate, iar membrul juriului care a ales fiecare aquascape pentru Grand Prize, și-a motivat decizia. Publicul a votat pe bază de urne. În urma numărătorii, s-a constatat că există egalitate de puncte între Cliff Hui (World Ranking 4) si Hidekazu Tsukiji (World Ranking 11). Astfel s-a procedat la al doilea tur de voturi, pe bază de ridicat în picioare, Hidekazu Tsukiji câștigând cu 115 puncte față de 94 pe care le-a adunat Cliff Hui. Premiul a constat într-un Grand Solar, un Vuppa-I, un Super Jet Filter și 200.000 yeni (aproximativ 1900 euro).

 

Iwagumi challenge

Ediția 2011 a Nature Aquarium Party a prezentat și un concurs de aquascaping live pe tema Iwagumi. Participanții au primit acvariu, lampă, substrat, și pietre. Acestea din urmă au fost la alegerea concurenților. Câștigătorul a plecat acasă cu o lampă ADA Solar I.

 

Dinner Party

Prima zi de NAP a culminat cu vestita Nature Aquarium Party Dinner. Membri ai juriului IAPLC 2011 au ținut discursuri, participanții au ridicat paharele, după care a urmat festivitatea în sine.

 

Astfel s-a încheiat prima zi de Nature Aquarium Party 2011.

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Sunday, 16/06/2024