Karen Randall: Episodul 6 – A word of wisdom

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 17/10/2011

Din ultimii 5 ani de AGA și IAPLC, ne poți spune câteva aquascape-uri care ți-au plăcut foarte mult?

Cred că-i de ajuns să spun că ordinea aleasă de mine n-a fost întotdeauna identică absolut cu ordinea rezultată din alegerile colectivului (și cred că acest aspect este probabil adevărat pentru majoritatea judecătorilor). Dar totuși sunt de părere că layout-urile care se află în top 10 merită să fie acolo. Când treci de asta, totul devine foarte subiectiv și se rezumă la preferințe personale.

 

Care este sfatul tău pentru aquascaperii din toată lumea care vor să participe (și să se descurce bine) la concursurile viitoare?

E foarte greu de spus. Cel mai important lucru, desigur, este să ai îndemânare și antrenament, atât în direcția plantelor și peștilor, dar și în direcția design-ului. Apoi ai nevoie de atenție la detalii, și de dedicarea necesară ca să îngrijești bazinul și să menții nivelul detaliilor până ce aquascape-ul ajunge la forma perfectă. TOATE bazinele de top de la IAPLC și AGA îndeplinesc aceste condiții.

În plus de aceste aspecte, ajută mult să ai ceva ce special ce-ți scoate layout-ul din rândul celor normale. Dar aici este locul unde oamenii trag o linie subțire între a fi inovativi (de bine) și a recurge la kitsch-uri (de rău). Locul în care se află acea linie este diferit pentru fiecare judecător.

Trebuie să ținem cont că în definitiv, câștigătorii acestor concursuri sunt aleși de un colectiv de judecători. Alegerea mea pentru locul întâi și alegerea altui judecător pentru locul întâi poate să nu iasă câștigătoare. Este de asemenea posibil ca un bazin care n-a fost ales câștigător de niciun judecător dar a fost ales între primele poziții de mai mulți, să iasă totuși câștigător. Asta se întâmplă în judecarea de grup. Nu este un comentariu pozitiv sau negativ, nu-i o părere personală, vreau doar ca oamenii să știe cum funcționează.

În opinia mea, cel mai important aspect în aquascaping nu este să câștigi un concurs, ci să te simți bine, să te bucuri de pasiunea ta în timp ce-ți creezi și-ți îngrijești aquascape-ul. Fă ceea ce-ți place, iar talentul și efortul o să se reflecte în munca ta. Părerea niciunui judecător nu trebuie să conteze mai mult decât părerea ta despre munca ta.

 

Ei bine, am ajuns din păcate la finalul acestui interviu. Vreau să încheiem cu o întrebare mai personală, de suflet. În ce fel acest hobby (acvaristica, aquascaping-ul) ți-a schimbat viața?

Iubesc să lucrez cu plantele, iubesc să lucrez cu animalele și iubesc să-mi ud mâinile. Grădinăritul acvatic și aquascaping-ul îmi permit să fac toate aceste lucruri. Fac tot ce pot pentru “a da ceva înapoi“, scriu, judec, predau, pentru acvariști începători și avansați, setez acvarii plantate în școli și-i învăț pe învățători cum să aibă grijă de ele și cum să-i învețe mai departe pe copii să aibă grijă de ele. În toate aceste activități am ajuns la concluzia că învăț atât de mult pe cât predau.

Am avut oportunitatea să călătoresc pe 4 continente pentru a-mi extinde cunoștințele despre ecosisteme și pentru a învăța despre plante și animale în habitatul lor natural. Dar aspectul cel mai bun a fost că am avut ocazia să întâlnesc atâția oameni minunați în toată lumea, personal și cu ajutorul internetului. Mă simt cu adevărat binecuvântată pentru mulțimea de oameni care mi-au devenit prieteni de-a lungul anilor, datorită acestui minunat hobby.

 

Mulțumim Karen pentru acest interviu excepțional, pentru sfaturile și cuvintele tale.

Ei bine, dragi prieteni, IAPLC 2011 s-a încheiat, iar AGA anunță câștigătorii anului 2011 peste o lună. Astăzi se încheie seria de interviuri cu Karen Randall, singurul judecător comun al acestor două concursuri. Mulțumim din nou pe această cale prietenilor de la LittleGreenCorner care au făcut posibil acest interviu.

 

   

 

Țineți aproape pentru AGA 2011!

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Sunday, 27/11/2022