Karen Randall: Episodul 5 – Fotografierea unui aquascape

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 10/10/2011

Karen, ce ne poți spune despre îndemânarea de a fotografia în aquascaping (în scopul concursurilor)? Un layout slab dar fotografiat profesional va câștiga un loc mai bun decât un aquascape excelent într-o poză slabă?

Este important să faci o poză destul de bună încât judecătorii să evalueze corect aquascape-ul. Poze care sunt în ceață, prea deschise, prea întunecate sau colorate incorect pot cu certitudine să afecteze judecarea. Eu sunt suspicioasă și dacă nu pot să văd marginile bazinului. Poate persoana a făcut o greșeală cu camera, sau POATE a vrut să ascună ceva!

Un layout mediu cu o poză excelentă clar NU ar trebui să se situeze mai sus decât un layout excelent cu o poză medie. Orice judecător care ar face asta, ar face-o complet împotriva regulilor celor două concursuri.

Zilele acestea, orice aparat foto DSLR “entry level” pe un trepied este adecvat pentru a face o poză bună unui aquascape cu destulă lumină. Uneori este nevoie să folosești ceva mai multă lumină pentru poză decât folosești de obicei pentru creșterea plantelor, pentru a putea să fotografiezi bine și peștii.

 

În ultima vreme există o dezbatere despre folosirea lentilelor cu unghi foarte larg (“ultra wide angle”) în aquascaping pentru crearea unor efecte, care-i părerea ta?

Când întâlnesc un layout fotografiat în felul acesta, mi se pare deranjant, găsesc distorsiunea neplăcută. Nu consider că distorsiunea creată de unghiul ultra wide ajută la aspectul unui aquascape.

 

Efectele aplicate în fotografierea unui aquascape, ca iluminarea specială, hârtia luminată în background, efectul “uscătorului de păr” etc, cum influențează judecarea?

Cred că efectul uscătorului este deja o modă trecută. Uneori, o suprafață oglindă, perfect nemișcată este mult mai atractivă. Unele efecte de iluminare și de background ajută imaginea totală a unui aquascape, în timp ce altele distrag privirea. Nu cred că aș acorda unui layout prea multe puncte în plus datorită unui efect de iluminare, dar cu siguranță l-aș depuncta dacă efectul de iluminare sau un background fals mi-ar distrage atenția de la un layout bun.

 

Ceva sfaturi generale de fotografie (ce să faci și ce să nu faci) pentru concursuri de aquascaping?

Folosiți un trepied și foarte multă lumină. Aveți nevoie de un F destul de ridicat pentru a da pozei adâncime și de o viteză de declanșare destul de mare pentru a prinde peștii nemișcați. În timp ce DSLR-urile din ultima vreme se descurcă tot mai bine la un ISO mare, un ISO mic vă oferă cea mai curată imagine. Deci, dacă este posibil, îmbunătățiți iluminarea. Dacă pur și simplu nu puteți să măriți iluminarea, folosiți un ISO mai mare. Dacă este posibil, fotografiați layout-ul în diverse stadii de dezvoltare. Uneori mă uit la un aquascape și-mi spun “Of, dacă ar fi făcut poza cu una sau două săptămâni mai devreme!”. Uneori este dificil să-ți dai seama de CEL MAI BUN moment al unui layout dacă n-ai fotografii la îndemână pentru comparație.

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Sunday, 27/11/2022