Karen Randall: Episodul 4 – Est si Vest

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 05/10/2011

Ai un stil preferat de aquascaping, din punctul competiției de vedere? Ce tip de layout ai vrea să vezi mai des în concursuri?

Nu am un stil preferat. Când fac parte dintr-un juriu, încerc să judec fiecare aquascape cu un nou set de ochi. Ce vreau să văd? Layout-uri bine executate, cu bune principii de design și care au acel “ceva” ce le separă de celelalte. De cele mai multe ori, aceasta este o calitate intangibilă. Nu vorbesc despre kitsch-uri. Au existat ocazional acvarii foarte bine făcute dar care-au inclus un kitsch și mi-au plăcut. Dar, în opinia mea, kitsch-urile distrag atenția de la treaba bine făcută, și nu fac nimic să îmbunătățească treaba nu prea bine făcută.

 

Japonia, Hong Kong și Taiwan sunt cunoscute ca cele 3 mari case ale aquascaping-ului în ultima vreme, cu Vietnam afirmându-se rapid. Ce altă țară preconizezi să intre în această elită în viitorul foarte apropiat?

Nici n-o să mă ating de întrebarea aceasta! Sunt mulți artiști cu putere în aquascaping. Prefer să las munca individuală a fiecăruia să vorbească.

 

Vezi o diferență clară între stilurile practicate de aquascaperii din Est și din Vest?

Diferențele sunt din ce în ce mai mici pe vreme ce timpul trece. Lumea devine un loc din ce în ce mai mic. Cu toții învățăm, fiecare de la celălalt.

 

Majoritatea câștigătorilor IAPLC și AGA formează un monopol estic, asiatic. Te aștepți să avanseze și aquascaperii din vest, în viitor? Cum?

Sunt câțiva aquascaperi vestici care se descurcă bine an după an. Nu am idee de ce hobby-ul este mult mai puternic în Asia decât în restul lumii, dar este. Locuiesc la 45 km distanță față de un oraș mare (Boston) și nu există pet-shop-uri specializate în plante de acvariu pe o distanță de 300 km de unde stau eu. Chiar și cu ajutorul comenzilor și al curieratului, este tot destul de greu să beneficiem de excepționala varietate de plante de care dispune estul. Elementele de hardscape pe care le găsim în pet-shop-uri sunt în cel mai bun caz, slabe. Până când vor exista locuri din care oamenii să-și cumpere cele necesare, dar și unde să aibă acces la informație de calitate, va fi foarte greu să avem un mare număr de oameni care să lucreze de la același nivel cu oamenii din Asia.

 

Care este trendul și cultura aquascaping-ului în State? Care sunt principalele obstacole și constrângeri pentru aquascaping acolo?

Exact ce spuneam. Există câțiva oameni foarte pasionați de această arta, dar hobby-ul la noi este dominat de crescătorii de pești. Cultura acvaristică la noi spune că trebuie să avem camere dedicate peștilor, cu multe acvarii în care să înmulțim mulți pești. Plantele, atunci când există, sunt doar ca loc de depunere pentru pești sau pentru a se ascunde puii. Este greu să schimbi oamenii setați pe această gândire, să-i faci să realizeze satisfacția grădinăritului acvatic, dar încercăm!

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 23/09/2023