Karen Randall: Episodul 3 – Tendinte, stiluri si marimi

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 01/10/2011

Dutch (grădină olandeză) vs. Nature (Amano) vs. Taiwanez (imitarea naturii), din punctul de vedere al concursurilor? Dar preferințe personale?

Nu sunt sigură că știu cum să răspund la această întrebare. Toate aquascape-urile bune depind de aceleași principii ca și alte forme de artă. Deci care dintre stilurile de mai sus sunt folosite, nu prea are importanță. Cred că în speranța de a câștiga, oamenii încearcă să evite a imita un layout câștigător în anii precedenți. Dacă tu imiți, la fel vor face încă jumătate din concurenți. De asemenea, consider că fiecare stil din cele menționate a învățat de la celelalte stiluri pe parcursul anilor. Bineînțeles, Dutch a fost pe departe primul. Dar dacă privești grădinile olandeze astăzi, se bazează mai mult pe un bun hardscape decât o făceau înaintea apariției curentului Nature Aquarium. De asemenea, și stilurile Taiwanez și Nature au împrumutat lucruri, fiecare de la celălalt.

Cât despre o preferință proprie, pot spune că atunci când stau în fața unui layout pur și simplu excelent, nu contează stilul iar eu am tendința să cred că este cel mai frumos aquascape din lume. Și nu cred că ORICE layout poate fi apreciat la maxim prin fotografii.

 

Având în vedere ultimele rezultate de la IAPLC, vezi o tendință pentru viitor? Crezi că acvariile care mimează peisaje din natură au un avantaj în fața stilurilor mai abstracte de aquascaping? De ce?

Cred că tendința cea mai vizibilă este ridicarea barierei, creșterea nivelului la care se face aquascaping, în sensul că este greu să mai găsești un acvariu slab în primele 50 de locuri. Acest lucru este excelent pentru hobby, cu toate că ne îngreunează munca noastră, a juriului. Nu, cu siguranță NU cred că layouturile care imită scene din natură au un avantaj în fața altor stiluri. Cred că, după ultimele criterii de judecare și după gusturile juriilor din ultima vreme, layouturile Dutch au cele mai mici șanse de a concura cu celelalte stiluri. Acest aspect este oarecum trist, având în vedere faptul că aceasta a fost prima formă, forma originală de aquascape. Consider că aceste bazine nici nu sunt reprezentate așa bine de poze, pierzând astfel teren în fața altor stiluri care se bazează mai mult pe spații libere.

 

Acvarii mari (mai lungi e 120 cm) vs. acvarii mici (mai scurte de 90 cm). Mărimea influențează decizia juriului?

Nu. Este greu să faci aquascaping într-un bazin cu dimensiuni atipice, extreme (acvarii prea lungi, prea înalte, cu față curbată sau cu alte forme). Dar chiar și în aceste cazuri, mărimea acvariului nu-mi influențează decizia. Dacă un concurent a făcut o treabă excelentă, iar forma și dimensiunile bazinului se potrivesc cu stilul și conținutul acestuia, cu siguranță voi lua în calcul. Este într-adevăr mai greu să realizezi un aquascape de top într-un bazin foarte mare sau foarte mic, dar aici vorbesc despre bazine nano cu adevărat mici sau despre monștrii mai lungi de 200-250 cm. În acest caz, dificultatea se află în principal în găsirea materialelor necesare aquascapingului, la scala necesară bazinului. Asta-i greu. Dar din nou spun, n-aș lăsa aceste aspecte să-mi afecteze decizia. De obicei nu mă uita la dimensiunile acvariului decât târziu în procesul de punctare. Contează mai mult designul și execuția.

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 13/08/2022