Karen Randall: Episodul 1 – Inceputul

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 26/09/2011

Aquascaperii și entuziaștii acvaristicii plantate o cunosc ca experimentatul autor al Aquarium Fish Magazine și ca singura persoană care judecă două dintre cele mai prestigioase concursuri de aquascaping din lume, IAPLC și AGA. Aqua News are onoarea de a prezenta un interviu cu Karen pe diverse teme legate de aquascaping, prin bunăvoința și cu ajutorul prietenilor de la LittleGreenCorner.

 

Bună Karen. În deschidere, ne poți spune ceva despre tine?

Sunt acvarist prin îndeletnicire, nu prin profesie. Sunt mamă a doi copii, unul este acum la colegiu, celălalt încă la liceu. Cât despre viața mea profesională, lucrez ca apărător educațional pentru familii cu copii cu nevoi speciale.

 

Când te-ai implicat în acvaristică și în aquascaping?

Am crescut cu acvarii pe lângă mine când eram copil, de fapt și tatăl meu avea acvarii pe lângă el când era EL copil. Prima amintire conștientă pe care o am despre acvaristică, este un moment în care mi s-a permis să aleg un caras auriu Black Moor dintr-un petshop. Îmi amintesc că l-am cărat acasă într-o cutie mica, ce se folosea la vremea aceea pentru transportul peștilor.

Când am mai crescut, am avut voie să am un acvariu propriu, pentru camera mea. Târgul era că trebuia să câștig banii pentru acvariu (nu e ceva chiar simplu pentru un copil de 10 ani), iar apoi părinții mei urmau să-mi cumpere echipamentele și restul accesoriilor. Din moment ce nu aveam altă sursă de venit decât cei 25 cenți din alocația mea săptămânală, am lucrat ca ajutor la un petshop local, făcând curățenie în cuștile hamsterilor și ambalând peștii cumpărați. În schimb, pentru că eram mult prea mică să fiu angajată legal, patronul petshopului mă lăsa să iau aproape orice vroiam în materie de pești și plante. La vremea respectivă nu existau plante de plastic, așa că am fost nevoită să învăț să folosesc plantele adevărate (ușoare) pentru a-mi decora bazinul. Trebuie să recunosc totuși că eram foarte mândră de nava scufundată care ocupa locul central al micului meu acvariu.

The Optimum Aquarium - Kaspar Horst & Horst KipperCa adult la casa mea, am devenit din ce în ce mai interesată de grădinăritul terestru, iar cel acvatic m-a cucerit în același timp și în aceeași măsură. Era o metodă prin care puteam să lucrez cu plantele chiar și în iernile friguroase din New England. M-am înscris în societatea locală dedicată plantelor acvatice și am început să învăț cît de mult puteam. Aproape că nu exista niciun fel de literatură americană care să fie de ajutor în acest domeniu. Abia în 1985, The Optimum Aquarium de Kaspar Horst și Horst Kipper a fost publicată în engleză, fiind urmată imediat de revista Aquarium Heute ce a fost tradusă în engleză pe o perioadă de aproape 4 ani.

Am pus cap la cap toate informațiile din aceste direcții, dar tot nu aveam idee cum să achiziționez și să asamblez un sistem pentru CO2, de exemplu. Din fericire, în acea perioadă am întâlnit un domn prin intermediul clubului local de acvaristică, ce era german de origine, vorbea foarte bine germană și avea acces la literatura germană. Acolo am văzut prima dată acvariile cu adiție de CO2 și am fost complet șocată. El a fost destul de amabil să mă ghideze în instalarea unui sistem CO2 pe un bazin pentru prima dată. Acest lucru mi-a deschis calea spre un nou mod de a crește plante acvatice.

Bineînțeles, de atunci lucrurile s-au schimbat cu rapiditate în lumea acvaristicii plantate, în principal datorită a două elemente. Primul a fost apariția internetului și a posibilității schimbului de informație mult mai rapid. Iar al doilea a fost apariția cărților lui Takashi Amano, cărți care au livrat maselor conceptul de aquascaping și ne-au provocat pe toți să ne ducem munca la un nivel superior.

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 13/08/2022