Josh Sim – A doua parte (despre aquascaping)

Comments: No Comments

 

AN: Ai trecut la aquascaping în 2008, ce te-a împins spre această decizie ?

JS: În 2008, am început sa-mi dezvolt interesul pentru creșterea creveților. Am început cu Red Cherry si Crystal Red, dar n-am avut succes. Probabil am omorât sute de creveți la inceput datorită faptului că nu reușeam să le ofer un mediu potrivit pentru creștere. Apoi, am descoperit varianta cercetării pe internet, iar de acolo am descoperit frumusețea aquascapingului și-am realizat că, ținând un acvariu sănătos, pot să ofer un mediu sănătos pentru creșterea creveților. În principal, așa am început. Apoi am descoperit Clubul Malaysian de Aquascaping (MAC) și apoi ADA, iar de aici hobby-ul a inceput cu adevarat.

 

AN: Cum procedezi când pui la cale un nou aquascape ? Îți definitivezi imaginea prin schițe, sau poze ale unor locuri vizitate ?

JS: O fac în feluri diferite. Uneori chiar schițez ideea pe hârtie, alteori e vorba doar de o poza sau o imagine văzută pe internet și uneori este chiar un loc pe care l-am vizitat. Nu am o metodaă fixă. Odată ce am ideea, întâi caut elementele din hardscape care se potrivesc. Căutarea elementelor necesare (lemne, roci) este una din cele mai importante parți ale acestui hobby, pentru mine.

 

AN: Ce părere ai despre evoluția aquascaping-ului în ultimii 3-4 ani ?

JS: Cred că în ultimii 3-4 ani, aquascaping-ul a evoluat de la o formă abstractă la un stil care imită mai mult natura. Vedem o mulțime de bazine care desenează scene din natură, munți, păduri, văi, cascade, etc. De asemenea consider că arta aquascaping-ului a fost redefinită în așa mod încât lumea a început să-și concentreze multă atenție la detalii.

 

AN: Cine este aquascaperul tau favorit, și a cui muncă te-a inspirat cel mai mult în definirea stilul tău ?

JS: Admir mulți aquascaperi, o buna parte din Asia. Există foarte mulți aquascaperi de top in Japonia, Hong Kong, Taiwan și Vietnam a căror muncă îmi place foarte mult, nu le voi menționa numele dar sunt convins că îi cunoaștem cu toții, sunt “clienți fideli” la IAPLC. Aceștia sunt într-adevăr o sursă de inpirație și mă fac sa-mi doresc să devin și mai bun, dar incerc totuși sa nu mă las influențat prea mult de stilul lor deoarece vreau să mi-l dezvolt stilul personal.

 

AN: Care crezi ca este viitorul aquascapingului ? Cum o să evolueze ?

JS: Consider că aquascapingul a evoluat atât de mult în ultimii ani încât să faci pur si simplu “un bazin frumos” nu mai este de ajuns. Un bazin “frumos” care are plante sănătoase, un aranjament frumos al lemnelor și al rocilor, prezentare generală bună, etc, va fi doar un bazin “frumos”. Este nevoie să implicăm multă creativitate în layout-ul nostru. Să facem ceva diferit de ce fac ceilalți și să încercam să facem astfel de peisaje care să ofere o impresie de lungă durată și să facă lumea să zică “Uau”.

De aceea, cred că ceea ce a fost considerat “un bazin extraordinar” în trecut, va fi doar o cerință de bază în viitor. A avea plante sănătoase și un aranjament al hardscape-ului bun, nu vor mai fi atribuții care vor scoate un layout in evidență, acest aspect devine deja obligatoriu la orice acvariu. Standardul aquascapingului a ajuns la un nivel la care „bine” nu mai este destul.

 

AN: Mulțumim pentru previziuni. În încheiere, ai un ultim sfat pentru cititori ? Un cuvânt de înțelepciune de la unul dintre cei mai buni ?

JS: Aquascapingul este o combinație de artă, talent, pasiune și creativitate. Este de asemenea ceva personal. Este foarte important să acumulați cunoștințele de bază într-un mod foarte corect, dar de aici încolo, vă dezvoltați propriul stil și creativitatea. Nu vă fie frică de greșeli, întotdeauna încercați lucruri noi, concepte noi, metode noi.

În plus, chiar dacă aquascapingul este un hobby singuratic, eu consider ca a avea un grup de buni prieteni, grup în care să discutați, să împărtășiți și chiar sa dezbateți pe marginea setupurilor, este un aspect foarte important pentru a înainta. Eu personal sunt foarte fericit că mi-am gasit grupul de prieteni de la Little Green Corner, vă urez același lucru.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 13/08/2022