Interviu cu Luca Galarraga

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: 3 Comments
Published on: 22/01/2012

Luis Carlos Galarraga, unul dintre judecătorii ultimei ediții AGA, ne-a acordat un interviu pentru Aqua News, interviu pe care suntem mândri să-l publicăm astăzi.

Lectură plăcută!

 

Bun venit la Aqua News! Hai să începem cu câteva cuvinte despre tine.

Salut! Numele meu este Luis Carlos Galarraga, dar prietenii acvariști mă numesc Luca Galarraga. Am 44 ani, sunt căsătorit și am două fiice. Ei bine, se poate spune că am aproape 3 fiice, pentru că am și un câine de 11 ani care este ca un copil pentru noi. Sunt arhitect dar în zilele acestea îmi folosesc cunoștințele din vechea profesie numai în acvaristică.

 

Dar ce ne poți spune despre istoria ta legată de acvaristică?

Tata mi-a cumpărat primul acvariu când aveam 7 ani. Am petrecut mult timp încercând să țin peștii în viață, omorând plantele și învățând din greșeli. În urmă cu 10 ani un prieten foarte apropiat (astăzi este partenerul meu la Aquabase) mi-a arătat cărțile maestrului sensei Takashi Amano, iar activitatea lui uimitoare în stilul Nature Aquarium mi-a deschis ochii și mi-a schimbat viața.

 

Felicitări pentru locul 2 la AGA, secțiunea 200-320 litri cu “Years of solitude”, ce ne poți spune despre această realizare?

Acest acvariu a fost foarte special pentru mine. Am pus pasiune în el, și tot ce-am învățat în Turul Japoniei 2010 am aplicat în conceptul acestui acvariu. Dar, cu tot respectul cuvenit concursului AGA, adevăratul vis devenit realitate este a 18-a poziție la IAPLC 2011, primul “Honor Prize” adus în Brazilia.

 

Tank Size 100 x 45 x 45 cm (39 x 18 x 18 in)
Volume 202L (53 gallons)
Lighting 5 x fluorescent bulbs T8 JBL Natur, Color and Tropic, with JBL Reflect
Filtration 3 x Eheim Ecco 2236 inline assembled
Additional
Information
Mbreda fertilizers, ADA ECA, ADA Green Gain
Title Years of solitude
Plants Rotala rotundifolia, Rotala indica, Didiplis diandra, Myriophyllum matogrossense, Blyxa vietii, Rotala sp. green, Microsorum pteropus mini, Staurogyne sp., Marsilea hirsuta, Eleocharis minima, Echinodorus tenellus blood, Vesicularia sp., Glossostigma elatinoides, Riccia fluitans
Fish/Animals Barbus bariloides
Decorative
Materials
Amazonia Mbreda Substrate, Rocks and Driftwood.

 

Ce ne poți spune despre plantele folosite în layout-ul tău, și despre contrast?

Odată, un aquascaper japonez mi-a spus: lucrează cu plante pe care le cunoști, uită plantele dificile și pretențioase. Deci, am folosit familia Rotala (pe care o iubesc), și Myriophyllum matogrossense care aduce un verde vibrant când îi dai fertilizanții de care are nevoie și lumină.

 

Ce părere ai despre discuția în contradictoriu pe tema tuburilor fluorescente T5 – T8? Se spune că dintre variantele disponibile, T8 este alegerea cea mai slabă pentru plante și nu se descurcă la o înălțime mai mare de 40 cm. Tu ai folosit tuburi T8 la 45 cm, cu rezultate excelente, ai reușit să scoți niște culori superbe de la plantele tale. În acest context, ce crezi despre alegerea T8-T5?

În opinia mea, ce contează cu adevărat este calitatea luminii, nu mărimea sau forma lămpii. Am folosit tuburi T8 de la JBL speciale pentru plante (modelele Natur, Color și Tropic), cu reflectoare JBL. Sănătatea plantelor vorbește de la sine, nu simt nevoia să trec la alt tip de lampă. Desigur situația diferă de la acvariu la acvariu. De exemplu, cine dorește un acvariu modern open-top, probabil ar trebui să folosească T5.

 

Un an excelent la AGA, o mulțime de layout-uri superbe, o mulțime de participanți. Atât de mulți încât a trebuit să creați categorii în plus.

Da, asta reflectă faptul că hobby-ul nostru crește rapid, oamenii participă mai mult la concursuri, iar odată ce participi la un concurs, vrei să-ți faci un acvariu mai bun pentru anul următor, iar varianta pentru a avansa atât de rapid este: Practica, practica, practica!

 

După cum a spus și Karen Randall într-un interviu pentru Aqua News, alegerile celor din juriu diferă de multe ori, nu întotdeauna alegerea unui judecător este alegerea tuturor. Deci, care-a fost acvariul tău preferat pentru Best of Show?

Acest an, layout-ul Best of Show a fost ales în unanimitate.. A fost o piesă de artă “Hors Concours” (nr. fără concurență, net superioară) creată de Cliff Hui, unul dintre cei mai talentați aquascaperi din lume.

 

Dutch (grădină) vs. Nature (Amano) vs. Taiwan (mimarea scenelor din natură) – ce preferi într-un concurs? Dar ca alegere personală?

Prefer acvariile Nature, atunci când aquascaperul aduce o interpretare personală asupra peisajului și își folosește propriul feeling, nu doar reproduce.

 

Ce părere ai (ca judecător) despre acvariile cu dimensiuni atipice? Acvarii foarte lungi, nano-uri foarte mici, ce părere ai despre acest aspect când judeci un concurs?

Nu-mi plac! Dimensiunile cele mai potrivite pentru un aquascape sunt 100x45x45 și 120x45x45.

 

Care crezi că sunt tendințele noului an în materie de aquascaping?

Prefer să nu vorbesc despre tendințe.. Deoarece prefer ca oamenii să-și dezvolte stiluri proprii, să creeze pur și simplu acvarii la care te uiți și spui: “Wow! Îmi place enorm!”

 

Pe finalul acestui interviu, ai un sfat, un cuvânt înțelept de la un judecător AGA pentru acvariștii români care vor să devină aquascaperi și să participe (de ce nu, și să câștige) la concursuri internaționale?

E o chestiune de timp, nu puteți să săriți trepte. Pentru început trebuie să învățați să creșteți plante sănătoase și să le cunoașteți fiecare particularitate. Următorul pas este cunoașterea hardscape-ului și layout-ului, iar apoi urmează multă practică. Lăsați natura să vă inspire! Acordați atenție detaliilor, și promovați “frumusețea imperfecțiunii”. Și cel mai important, făceți-o cu pasiune!

 

Okey, promit că este ultima întrebare. Ești un foarte bun aquascaper, acum și un foarte bun judecător de concursuri de aquascaping. Ai făcut foarte multe pentru acest hobby. Ce-a făcut acest hobby pentru tine? Cum ți-a schimbat viața?

Da, la începutul interviului ți-am spus că acvaristica mi-a schimbat viața. E adevărat! Astăzi, hobby-ul meu este de asemenea și job-ul meu, și este o adevărată binecuvântare. Uneori e greu, apar o mulțime de probleme, dar mă trezesc în fiecare dimineață și mă gândesc: “o nouă și extraordinară zi de lucru mă așteaptă”, iar acest sentiment este neprețuit!

 

Mulțumim frumos pentru acest interviu, sper să ne mai citim la Aqua News pentru alte discuții interesante!

Cu plăcere! Este oricând o plăcere să fac orice pentru a promova acest hobby.

 

 

Pe aceeași temă:

3 Comments - Leave a comment
 1. Viorelchristian says:

  Buna treaba Andrei!
  Mi-a placut interviul asta.
  Tine-o tot asa!

 2. Should you work for yourself, you may come to be unable to
  protected a money advance error 1935 visual c 2005 league of legends burning ambition:
  sunderland striker set for turf moor loan after missing
  on blackburn switch.

 3. After his death, the business was successfully carried on by his three sons.
  Media doesn’t really know how to handle it and this was never more clear
  when we saw the Vogue Italia cover for June 2011. Moccasin UGG slippers
  are quite popular among the men.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Sunday, 27/11/2022