IAPLC – International Aquatic Plants Layout Contest

by Kin
Categories: Concursuri
Comments: 1 Comment
Published on: 16/09/2011

 

După cum unii dintre cititorii noștri știu deja, pe 17 septembrie are loc adunarea cea mai importantă a aquascaperilor din toată lumea, vestita petrecere organizată de Takashi Amano pentru decernarea premiilor IAPLC 2011. O să vă ținem la curent cu ce se întâmpla la cel titrat event din aquascapingul mondial, dar până atunci se impunea în primul rând un articol despre competiție, să ne familiarizăm cu IAPLC.

International Aquatic Plants Layout Contest. Cel mai mare concurs de aquascaping, ba chiar (citez) “Cea mai mare competiție de design al acvariului plantat din lume”. Competiție sprijinită de Takashi Amano, CEO al Aqua Design Amano Co., Ltd. Concurs ce adună anual peste o mie de participanți din zeci de țări, oferind vestitul “World ranking”, o clasare recunoscută la nivel mondial.

 

Aplicarea

Doar acvariile plantate de apă dulce fac subiectul acestui concurs. Acvariile marine nu sunt acceptate, iar spre diferență de AGA care are categorie de paludarium, IAPLC judecă doar partea submersă a oricărui proiect de acest gen. Nu există o restricție în legătură cu dimensiunea bazinului, însă cu siguranță există una în cazul noutăților. După cum v-am povestit și de ASE, condiția principală este ca layouturile introduse în concurs să nu fi fost deja prezentate în alt concurs de anvergură. Iar dacă se ajunge la concluzia că un layout participant într-un an a fost foarte puțin modernizat și reînscris anul următor, asta duce la scăderea punctajului.

De asemenea se scad puncte și dacă layoutul seamănă izbitor cu un bazin câștigător din trecut. Totul pentru a stimula aquascaperii să producă noi fantezii acvatice. Se acceptă un singur bazin pentru fiecare participant. Ca și la alte concursuri, bazinul trebuie să fie fotografiat din față, fără cropuri, iar fotografia să fie făcută în ultimul an.

Înscrierile se pot face on-line cu poză în format JPEG, sau se poate trimite cererea de înscriere prin poștă, însoțită de poză, film, sau JPEG pe CD.

 

The booklet

Anual, IAPLC tipărește un catalog care conține toate layout-urile participante, după ce gradarea finală se încheie. Oricine poate să cumpere acest catalog din magazinul online, el apare de obicei în luna octombrie și anul trecut a costat aproximativ 90 lei (2300 JPY).

 

Juriul

Echipa care clasează layouturile este formată din 18 nume importante în industria acvaristică din toată lumea.

 • Mitsuo Yamasaki din Japonia, cercetător, autorul importantei publicații “Aquatic Plants of the World”.
 • Hiroshi Yamada din Japonia, cercetător, co-autor în domeniul plantelor de acvariu, printre care și “Encyclopedia of Aquatic Plants”.
 • Hajime Ozaki din Japonia, proprietarul Penguin Village Co., Ltd., unul dintre cele mai sofisticate magazine acvaristice japoneze și autorul ideii de filtrare a bazinelor cu ajutorul plantelor.
 • Sergei M. Kochetov din Rusia, cercetător, ichthyologist.
 • Huang Yu-Fa din Taiwan, constructorul celui mai mare showroom de acvarii plantate din Taipei și primul care a introdus filozofia Nature Aquarium în Taiwan.
 • Han Seong Soo din Korea, cercetător în domeniul plantelor de acvariu, unul dintre primii oameni care a introdus conceptul Nature Aquarium în Korea.
 • Christian Piednoir din Franța, fotograf profesionist pentru Aqua Press. A fost asociat din punct de vedere al fotografiei cu multe reviste din domeniul acvaristic.
 • Karen Randall din USA, a călătorit în America Centrală și de Sud dar și în Thailanda pentru a cerceta plantele acvatice și biotopurile în sălbăticie. A contribuit și la proiectul Piaba, un program de conservare a Amazonului, în special pe partea de comerț cu pești exotici.
 • Krzysztof Stefko din Polonia, redactorul și proprietarul revistei poloneze “Nasze Aquarium”.
 • Frantisek Kolin din Cehia, redactor șef al revistei cehe “Akvarium Zive”, președinte al Czechoslovakia Nature Aquarium Club și organizator de eventuri acvaristice în Praga, precum Skalare Championship și Aqua Festival.
 • Pawel Szewczak din Polonia, proprietar de magazin cu profil acvaristic și co-autor al cărții “KREWETKI SŁODKOWODNE” despre creveții de apă dulce.
 • Daniel Knop din Germania, redactor șef al revistei Koralle, protejează biotopurile recif.
 • Eu It Hai din Singapore, managerul Oriental Aquarium, membru al juriului ASE. Compania sa reprezintă una dintre cele mai mari sere acvatice din lume.
 • David Boruchowitz din USA, autor de cărți cu profil acvaristic, actualmente redactor șef al celei mai citite publicații acvaristice la nivel mondial, TFH. Are peste 50 ani experiență în lumea acvaristicii.
 • Johnson Wai din Hong Kong, manager al Johnson Wai Aquarium Supply Co., Ltd. și unul dintre cei mai importanți oameni care promovează conceptul Nature Aquarium în Asia.
 • Friedrich Bitter din Germania, redactor șef al celei mai importante publicații acvaristice din Europa, “Aquaristik” și al “Caridina”, o revistă dedicată nevertebratelor. Autor al multor cărți de acvaristică, printre care “Water snails” și “Aquatic mosses”.
 • Wang Defeng din China, lider în acvaristica din țara sa, redactor șef al revistei “Fish World” patronată de guvernul chinez.
 • Takashi Amano, CEO al Aqua Design Amano, autor de cărți acvaristice ce promovează conceptul Nature Aquarium, dar și cărți de fotografie precum “Glass no Naka no Daishizen 1985-2000″ și “The Last Amazon”.

 

Criterii

Impresia artistică (maxim 100 puncte)

 • Evaluarea gradului în care un layout este frumos și sofisticat

Creativitatea (maxim 20 puncte)

 • Se evaluează complexitatea și originalitatea layoutului.
 • Folosirea plantelor de apartament sau a plantelor de natură emersă care supraviețuiesc cu greu în acvariu sunt motive de depunctare.

Compoziția, aranjamentul plantelor (maxim 20 puncte)

 • Este compoziția acvariului bine dezvoltată?
 • Sunt plantele acvatice bine poziționate în aquascape?
 • Există un echilibru în layout în materie de culoare și formă a plantelor acvatice?

Echilibrul dintre pești și design (maxim 20 puncte)

 • Se evaluează alegerea creatorului în materie de pești.
 • Culoarea, dimensiunea și stilul de înot se potrivesc cu layout-ul?

Atmosfera naturală (maxim 20 puncte)

 • Aquascape-ul exprimă clar ideea creatorului despre natură?
 • Care sunt metodele și tehnicile prin care creatorul ajunge la o senzație naturală?

Condiția plantelor și evoluția în timp (maxim 20 puncte)

 • Se evaluează condiția plantelor în acvariu.
 • Se evaluează gradul de dezvoltare al plantelor în timp, pe baza tipurilor de plante.
 • Este layout-ul posibil de întreținut pe o lungă perioadă de timp?

 

În încheiere, o să ne delectăm cu câștigătorii Grand Prize ai IAPLC din fiecare an, începând cu 2001.

IAPLC Grand Prize 2001 – Mitsuhiro Machida (JAPAN) Titlu: Little Negro

IAPLC Grand Prize 2002 – Takehiko Honoki (JAPAN) Titlu: The summer of einthovenii

IAPLC Grand Prize 2003 – Hidemasa Okuda (JAPAN) Titlu: A scene of the Firefly

IAPLC Grand Prize 2004 – Lee Jong Ki (KOREA) Titlu: Pining for home town III

IAPLC Grand Prize 2005 – Chen De Quan (TAIWAN) Titlu: Towering Strange Peaks

IAPLC Grand Prize 2006 – Chen You Lin (TAIWAN) Titlu: Autumnal colours

IAPLC Grand Prize 2007 – Chow Wai Sun (HONG KONG) Titlu: Ashy Range

IAPLC Grand Prize 2008 – Cheng Siu Wai (HONG KONG) Titlu: Mount. Donha

IAPLC Grand Prize 2009 – Nguyen Tien Dung (VIETNAM) Titlu: Moment in Time

IAPLC Grand Prize 2010 – Pavel Bautin (RUSSIA) Titlu: Forest Scent

 

Pe aceeași temă:

1 Comment - Leave a comment
 1. CharlesFiedo says:

  hOur company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to look healthier with a help general health products. Our company offers a wide variety of non prescription products. Take a look at our health site in case you want to strengthen your health with a help general health products. Our company offers supreme quality general health products. Look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company offers a wide variety of health and related products. Look at our health contributing site in case you want to feel better. Our company offers safe healthcare products. Take a look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to strengthen your health.
  Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health site in case you want to to improve your health with a help of generic supplements. Our company provides herbal supplements. Look at our health contributing website in case you want to feel healthier. Our company offers supreme quality health and related products. Take a look at our health contributing site in case you want to feel better. Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to to feel healthier with a help of health products. Our company offers a wide variety of non prescription products. Look at our health site in case you want to look better with a help of health products.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 23/09/2023