Câștigătorul IAPLC 2011 vorbește despre layout-ul său (sau interviu cu Long Tran Hoang, prima parte)

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: 1 Comment
Published on: 03/12/2011

Anul acesta Aqua News a suflat praful de necunoaștere de pe competiția cea mai importantă de aquascaping, care aliniază acvariștii din întreaga lume în singura ordine care contează, și v-a adus un IAPLC 2011 superb, o premiere la Nature Aquarium Party care s-a făcut sub ochii tuturor în cadrul unui live broadcast.

După aceea am făcut judecata românească a layout-urilor cele mai bine clasate, ordonându-le după gustul cititorilor și v-am promis un interviu cu autorul unuia dintre cele mai votate aquascape-uri, iar acum ne ținem de cuvânt. Aqua News vă aduce pe nimeni altul decât autorul layout-ului cu numărul 3 în preferințele românilor, câștigătorul IAPLC 2011, cel mai titrat acvarist al anului, Long Tran Hoang!

 

Long este un arhitect din Vietnam care a urcat în vârful piramidei aquascapingului mondial în numai 5 ani de la implicarea în acest hobby. Provine dintr-o țară cu o foarte scurtă istorie în direcția acvaristicii, iar reușita sa este o inspirație pentru o serie de țări asemănătoare, printre care și România. Probabil acesta este motivul pentru care interviul a avut loc pe fondul unei puternice comparații între cele două țări, comparație pe care-am discutat-o îndelung cu Long. Să fim sinceri, ambele țări împărtășesc un nivel general foarte slab al acvaristicii, dar ambele țări au acvariști cu potențial care pot face ceea ce-a făcut Long. Cel mai recent exemplu de partea noastră este Silviu Poiană, nu-i așa? Însă, vom discuta cu omul care ne-a făcut mândrii la AGA sperăm într-un interviu viitor, până atunci o să prezint mai jos o serie de întrebări și răspunsuri din discuțiile cu aquascaperul care s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a aquascapingului mondial.

Lectură plăcută!

 

Bun venit Long, suntem onorați să te avem la Aqua News. Vreau să-ți mulțumesc pentru că ai fost de acord să discutăm, o să încerc o serie de întrebări mai speciale deoarece bănuiesc că ești deja sătul de întrebările normale de la interviurile pe care le-ai tot acordat în ultima vreme. Totuși, va trebui să începem prin câteva cuvinte despre tine!

Bine v-am găsit, mă numesc Tran Hoang Long, naționalitatea – vietnameză, cariera – arhitectura, experiența în aquascaping – 5 ani, experiența în participare la IAPLC – 5 ani.

Bun, ești aquascaper de numai 5 ani. Cum ai pornit pe acest drum? Ce te-a împins spre aquascaping, și ce te-a motivat atât de bine încât ai ajuns chiar cel mai bun aquascaper din lume în această scurtă perioadă?

Acvaristica a venit foarte ușor spre mine. Faptul că trăiesc într-un oraș aglomerat m-a făcut să-mi doresc întotdeauna un colț de natură, pentru a reduce stresul. Am văzut un acvariu care mi-a plăcut într-un restaurant din orașul meu, apoi am pornit și eu unul după ce am studiat forumurile de aquascaping din Vietnam. În urma studiului am aflat că un acvariu plantat este mai interesant dar mai puțin costisitor decât o grădină, și totodată are un efect mai bun de relaxare asupra mea după o zi grea de muncă. În plus, acvaristica (precum orice nou hobby) este o imensă provocare. Probabil acestea sunt motivele principale pentru care aquascaping-ul a devenit pasiunea mea preferată.

Câte ore petreci ocupându-te de acvaristică, săptămânal ? Evident este nevoie de multă muncă, dar poți pune un număr în discuție?

Timpul pentru setare sau renovare este imens, nu-l pot cuantifica. Dar întreținerea o fac de 2 ori pe săptămână și durează 15-30 minute de fiecare dată.

Ești arhitect. Slujba ta nu te face să-ți placă simetria? Care-i implicarea profesiei tale în acest hobby? În ce fel arhitectura îți afectează aquascaping-ul pe care-l practici?

Iubesc arhitectura! Îmi iubesc slujba deoarece îmi dă șansa să creez spațiu de locuit pentru oameni. Totuși, cariera mă afectează atât pozitiv cât și negativ în partea de Nature Aquarium a hobby-ului:

  • Dezavantaje: Din arhitectură se trage un obicei prost, acela de a lucra cu rocile și lemnele precum cu materialele de construcții. Tind să sparg rocile într-un anume fel, să tai lemnele într-un anume fel, ne-natural. Acest obicei face ca layout-ul să arate ne-natural și mă face să irosesc mult hardscape bun.
  • Avantaje: Cunosc conceptele de construcție, metoda Golden Ratio, etc.

 

World Ranking #1 @ IAPLC 2011 – Delicate World

 

Hai să vorbim puțin despre layout-ul câștigător, “Delicate World”. În ciuda răspunsului tău anterior, idea hardscape-ului este perfect naturală și neîntâlnită până acum. Care a fost inpirația ta? Pur și simplu ți-a venit ideea și-ai desenat-o sau te-ai inspirat din sălbăticie (cutreierând munții sau făcând scufundări, etc)? Sau ai altă metodă pe care-o folosești înainte de a te apuca de un layout?

Peisajul acvariului meu de anul acesta încearcă să exprime urcușurile și coborâșurile datorate furiei de la Mama Natură, dar și mesajul acesteia: “Dețineți o lume vie și prețioasă, dar foarte fragilă. Protejați-o!” Deci, am încercat să reprezint un peisaj care să aducă privitorului sentimente de bucurie, dar și de îngrijorare totodată. Bucuria ca și concept, dar și îngrijorarea despre susținerea bucuriei. Sper ca aquascaperii să simtă ceea ce trebuie când se bucură de acvariul meu.

Înainte de a mă apuca, am schițat puțin pe foaie conceptul general al acestui nou acvariu. Totuși, în timpul aranjării sau chiar și după ce aceasta s-a încheiat, am mai mutat unele chestii precum roci, plante, lemne. Aceste mutări fac ca obiectul final să fie foarte diferit de schița inițială. Totuși, prin aceste schimbări, layout-ul s-a îmbunătățit și a devenit mai interesant.

Care-i metoda principală prin care ai ales punctul focal?

  • Primul pas: M-am bazat pe Golden Ratio ca să stabilesc punctul perfect de concentrare.
  • Al doilea pas: M-am ocupat de detaliile locului ales, scoțându-l în evidență cu ajutorul plantelor și rocilor.

Delicate World – Punctul focal

 

Anul trecut ai urcat până pe locul 8 cu un layout-ul asemănător, iar lucrul care te-a ținut cel mai mult pe locul acela a fost nisipul alb. Anul acesta ai schimbat nisipul. Cum te-a afectat/motivat toată pățania anului anterior?

Layout-ul meu din 2010 a avut o mulțime de dezavantaje, printre care nisipul și indemânarea mea în plantarea unui acvariu. Comentariile juriului m-au motivat foarte mult.

De fapt, am învățat și mi-am imbunătățit stilul încă de la primul meu layout, datorită comentariilor juriului IAPLC. Întotdeauna o să-mi amintesc să nu repet greșelile setup-urilor anterioare, dar nici pe ale celorlalți concurenți.

 

World Ranking #8 @ IAPLC 2010

 

Pe lângă solurile ADA, folosești și alți fertilizanți? Care-i produsul tău favorit?

Folosesc toate variantele de fertilizare lichidă de la ADA, iar Green Gain este favoritul meu.

Microsorum pteropus sp. “Spoon Leaf” este o plantă care s-a potrivit foarte bine în aquascape-ul tău. Cum ai ales-o? Ne poți spune câteva cuvinte despre ea?

Microsorum Spoon Leaf este un tip de ferigă ce se găsește în zona Dalat, o porțiune muntoasă (înaltă) din Vietnam. De fapt, această variantă de Microsorum arată ca Java Fern, dar frunza are forma unei linguri, când este mică. Nici până în ziua de astăzi n-am aflat foarte multe informații despre această plantă, de aceea îi spun “spoon leaf” (frunza-lingură), pentru a fi simplu de recunoscut într-o manieră amuzantă. Am folosit-o pentru că aveam foarte multă din acvariul anterior, și se potrivea viziunii mele.

 

Microsorum Pteropus sp. “Spoon Leaf”

 

Ce ne spui despre filtrare?

După părerea mea, capacitatea filtrului este cea mai importantă. Întotdeauna folosesc un filtru cu capacitate mult mai mare decât se recomandă, la acvariile mele.

Ai folosit 500W la acest acvariu. Ne poți da mai multe detalii despre iluminare?

În funcție de poziția plantelor în acvariu, am folosit lumină cu temperatură diferită de culoare, pe mai multe zone. Unul din cele două sisteme de iluminare cuprinde 6x 80W T5 cu 10.000K în diverse zone în care am plantat Microsorum și mușchi. Celălalt sistem are 8x 36W T5 cu 6500K pentru zonele cu plante stem.

Cum te-ai descurcat cu problemele cauzate de alge, mai ales că folosești atât de multe pietre poroase?

Curăț temeinic pietrele, plantez o mulțime de tufe stem, schimb apa des, acestea sunt regulile cele mai importante. Totuși, este nevoie de antrenament ca să-ți îmbunătățești tacticile și să controlezi mediul din acvariu, acestea fiind soluțiile pentru a te ține departe de alge.

 

Ei bine, cu aceste întrebări și răspunsuri de ordin tehnic se încheie prima jumătate a interviului acordat de Long Tran Hoang pentru Aqua News. A doua jumătate urmează peste câteva zile, și va conține o discuție despre aquascaping în general, cu câteva sfaturi pentru acvariștii români aspiranți la această artă. Țineți aproape!

 

 

Pe aceeași temă:

1 Comment - Leave a comment
  1. Kin says:

    PS: Dacă doriți, puteți să vă exprimați părerea sau să transmiteți un mesaj adăugând un comentariu la acest articol. Mesajele vor fi traduse și transmise lui Long. Mulțumim!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Sunday, 27/11/2022