Câștigătorul IAPLC 2011 vorbește despre aquascaping (sau interviu cu Long Tran Hoang, a doua parte)

by Kin
Categories: Interviuri
Comments: No Comments
Published on: 13/12/2011

Bine v-am găsit, dragi prieteni. Astăzi vă prezentăm a doua jumătate a interviului organizat de Aqua News cu Long Tran Hoang, o discuție despre aquascaping în general.

Lectură plăcută!

 

Long, care crezi că sunt tendințele anului viitor în materie de aquascaping?

Sincer, n-am idee încotro se îndreaptă aquascaping-ul. În opinia mea, este un hobby, trebuie doar să lași sentimentul naturii din tine să se ocupe de acest hobby an după an. De asemenea, nu pot să ghicesc ce stiluri se vor aplica mai des în viitor.

Care este aquascaperul tău preferat?

Dave Chow, îmi place stilul pe care-l folosește în aquascaping, dar și modul în care realizează acvarii nature. El nu s-a simțit presat de loc după ce a câștigat IAPLC 2007, și-mi place foarte mult ce-a realizat în toate concursurile din 2008 până în prezent: Dă ce-i mai bun din el și trimite aquascape-ul spre participare.

Vietnam abia a apărut pe harta aquascaping-ului mondial, și în câțiva ani a ajuns deja pe primul loc. Care crezi că este secretul, cum a evoluat țara ta atât de repede și atât de bine? Am vorbit înainte de începerea interviului despre România, o țară cu o situație asemănătoare, care crezi că-i calea de urmat?

În țara mea, acvaristica încă este un hobby nou, dar vietnamezii iubesc aquascaping-ul și an de an vedem o creștere numerică a participanților la această artă. Cu toate acestea, echipamentele și produsele pentru acvaristică incă sunt și la noi un lux. De aceea aquascaping-ul este o provocare pentru compatrioții mei. O altă provocare este să instruim bine noile generații de acvariști, astfel încât să clădim o temelie pentru aquascaping-ul vietnamez din anii următori.

Apropo de forumuri, părerea mea este că ingredientul principal al evoluției pentru noi a fost comunitatea online a aquascaperilor din Vietnam. Momentan avem 3 forumuri principale bazate pe cele 3 stiluri diferite de aquascaping: stilul DIY, stilul decorativ și stilul Nature Aquarium. Biblioteca de informații cuprinsă de aceste 3 forumuri este vitală pentru acvariștii noi care intră în lumea aquascaping-ului. Iar întâlnirile și activitățile offline săptămânale ale grupurilor ce cuprind membri de pe toate forumurile duc la un foarte util schimb de informație și transfer de experiențe. Eu consider că aceasta este soluția pentru îmbunătățirea aquascaping-ului în condițiile actuale ale celor două țări.

Consideri că topul acvariilor cele mai apreciate la IAPLC și AGA este sub monopol asiatic? Dacă da, de ce?

Nu cred acest lucru. Apropo de întrebarea anterioară, asiaticii au obiceiul să compună comunități excelente. Același obicei îl păstrăm și în direcția aquascaping-ului. Comunitatea este foarte importantă pentru că așa reușim să ne ajutăm eficient între noi. Cred că acesta este motivul pentru care Asia s-a dezvoltat așa repede și a ajuns să câștige atâtea premii în aquascaping.

Totuși, acest obicei nu se găsește numai în Asia. Tocmai am terminat de judecat CBAP, cel mai important concurs de aquascaping din Brazilia. Ei au adunat un mare număr de talente, iar activitățile lor ca și comunitate sunt o mulțime. Condițiile actuale vor duce cu siguranță la apariția unor noi stele în aquascaping-ul brazilian. Mulțimea de premii de la IAPLC și AGA ce s-au dus înspre țara lor anul acesta este dovada faptului că se află pe drumul cel bun.

 

 

Hai să vorbim puțin despre Nature Aquarium Party. Ce părere ai avut despre evenimentul acestui an?

Pentru mine, NAP este o imensă șansă să învăț și să-mi înbunătățesc abilitățile. De asemenea, petrecerea este cel mai bun “loc de joacă”, locul în care-mi fac foarte mulți prieteni și împart aceeași pasiune cu aquascaperi de pe tot globul. Am aflat despre Nature Aquarium Party pentru prima dată în 2007 când am construit primul meu acvariu. Apoi, an după an m-am înscris la IAPLC și totodată la NAP. Aceste două evenimente sunt o parte foarte importantă a hobby-ului, pentru mine.

Cum au fost emoțiile când părintele conceptului Nature Aquarium ți-a înmânat cel mai important premiu al anului, plus recunoașterea internațională și mulți bani? Ce ne spui despre acele momente?

Oh, Doamne, a fost momentul cel mai important. Nu pot spune decât un singur cuvânt: uimitor!

A fost o excursie foarte frumoasă pentru mine, pentru că-i al doilea an în care am ocazia să petrec cu gașca de aquascaperi din Hong Kong. De asemenea, m-am împrietenit cu aquascaperi din Japonia, Suedia, Macau, Taiwan, dar și din Rusia, Malaezia. Consider că aceasta a fost cea mai importantă parte a excursiei. Banii nu mi s-au părut foarte mulți, iar recunoașterea internațională? He he, nu știam că există.

 

 

Ce părere ai despre modelul de punctare propus de IAPLC pentru anul viitor, cu votare în patru runde, dar și cu votare pe internet?

Înțeleg că unii aquascaperi nu sunt de acord cu noua metodă de punctare. Eu personal n-am o opinie anume, pentru că am încredere în IAPLC. Au 11 ani de experiență ca fiind organizația cea mai importantă în materie de aquascaping. Eu momentan caut idei pentru layout-ul meu de anul viitor. Pur și simplu o să-mi trimit rezultatul la IAPLC și îi las pe ei să-l proceseze. Consider că IAPLC are un motiv pentru care schimbă metoda de punctare, și au soluții s-o țină sub control astfel încât să fie corect pentru toată lumea iar cel mai bun aquascape să câștige.

Îți mulțumesc frumos Long, pentru răspunsuri. La finalul interviului nostru, ai ceva sfaturi pentru țara noastră? Câteva cuvinte de înțelepciune de la câștigătorul IAPLC 2011, pentru aquascaperii români?

Din câte am discutat cu tine despre țara ta, înțeleg că și la voi aquascaping-ul este la început și există acea confuzie generală care-a existat și-n Vietnam acum câțiva ani în acest hobby. Deci, în opinia mea, calea pe care-am mers noi cred că-i cea mai potrivită și pentru voi. 1 – Participați la IAPLC! 2 – Mergeți la NAP! Veți acumula foarte multă experiență iar nivelul aquascapingului românesc va crește mai mult decât vă așteptați. Și nu în ultimul rând 3 – după cum am discutat, dacă o să construiți o comunitate puternică în care să vă ajutați unii pe ceilalți, veți avansa mult mai repede!

Eu îți mulțumesc pentru ocazia să-mi împărtășesc hobby-ul și să-mi fac prieteni într-o altă țară interesată de aquascaping. (Ultima frază a interviului n-o s-o traduc, e frumoasă așa cum e. – n.r.) I hope all of you guys in the beautiful Romania will be getting a big improve in the ranking of nature aquarium of the world very soon.

 

Ei bine, cu aceste sfaturi pentru aquascaperii din țara noastră se încheie interviul pe care l-am organizat cu Long Tran Hoang, câștigătorul IAPLC 2011. Sper că v-a plăcut, avem și alte interviuri și prezentări pregătite pentru perioada următoare. Țineți aproape!

 

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Saturday, 23/09/2023