Acvaristul român Costin Sebastian Ciprian ne prezintă Amazing Nature. Un bazin de 300l, câștigător al unui loc 1 la concursul organizat de AAR și jurizat de Felipe Oliveira (categoria 201-300l), dar care și-a adjudecat și un frumos loc 5 la IBAC 2011, competiția balcanică ce-i are în juriu (printre alții) pe George Farmer și Oliver Knott.
Nume: Amazing Nature
Volum: 300 litri
Dimensiuni: 120x50x50 cm
Filtrare: Eheim 2228 și Tetratec EX1200
Iluminare: 2x 150W HQI
CO2: Butelie 7KG, reactor extern, PH controller
Plante: Anubias barteri var. nana, Anubias nana var. petite, Blyxa japonica, Blyxa auberti, Cryptocoryne Tropica, Cryptocoryne petchii, Cryptocoryne x willisii ‘lucens’, Eleocharis parvula, Eriocaulon cinereum,Fissidens Fontanus, Pogostemon helferi, Staurogyne repens
Pești: Otocinclus Affinis, Paracheirodon Axelrodi, Rasbora Harlequin, SAE, RCS, Neritina Netalensis, Neritina Spotted
Stadiul 1
AN: Ce lemn ai folosit pentru acest layout ? Ai o preferință în această direcție, în general ?
CSC: La acest layout am folosit Redmoor wood, acesta fiind o preferință a mea pe lângă lemnul de Borneowild la care nu am avut acces până acum.
AN: Cum ți-a venit ideea acestui layout ? Ai făcut o schiță înainte de a începe setarea, sau totul a fost de moment ?
CSC: Consider că fiecare încercare de realizare a unui peisaj acvatic (aquascape) trebuie să aibă la bază o idee cât de cât schițată. Te ajută să îmbunătățești ansamblul unitar al elementelor individuale de care dispui. Mă refer aici mai mult la partea lemnoasă, piatră etc Apoi, momentul înseamnă înclinația artistică, fără ”moment” nu există aquascape.
AN: De ce ai ales această combinație de plante ? Poți să ne explici compoziția d.p.d.v. vizual și cromatic ?
CSC: În primul rând am ales plantele functie de mărimea lor și de rapiditatea de creștere. Am avut o perioadă mai încărcată și mi-am dozat lipsa de timp în plante cu creștere lentă și fără tunsori. Combinația de plante se încadrează perfect în nevoile descrise mai sus. De aceea aminteam să schițezi ce vrei să faci. Faci aquascape de hazard doar atunci când ai timp și ai cu ce. Nuanțele de verde înseamnă pentru mine natura, în toată splendoarea ei.
Stadiul 2
AN: Ne poți spune câteva cuvinte despre echilibrul pe care l-ai găsit între fertilizarea PPS-Pro, Trace mix, injecția de CO2 și iluminarea HQI ?
CSC: Echilibru înseamnă ”nu exagera” exact cum ne spun doctorii cu apă, sare, zahăr și grăsimi. Trebuie avut în vedere că o adiție susținută de CO2 coroborat cu lumina puternicelor HQI duce la o nevoie suplimentară de nutrienți. Ok, asta nu înseamnă să fertilizezi în neștire. Trebuie să înveți cât consumă plantele din acvariu și tu trebuie să le dai exact atât, nimic mai mult.
AN: Ai făcut diferențe între primele săptămâni ale setupului, și restul ? Vorbim de fertilizare și schimburi de apă. Dacă da, ce și de ce ?
CSC: Normal, în prima fază plantele erau mai puține și mai stresate datorită replantării – în aceasta perioadă am schimbat apa mai des (aproximativ 50% de 3 ori în 2 săptămâni), după primele 3 săptămâni am ajuns să fertilizez în doza calculată. Poate o idee mai puțin. Schimbul de apa este constant de 50% pe săptămână.
AN: Ai avut probleme cu algele în acest setup ? Care crezi c-a fost cauza, și cum ai rezolvat situația ?
CSC: Am avut BBA moștenite din setupul trecut. Au dispărut odată cu ciclarea. A contat foarte mult schimbul de apă și fertilizarea redusă.
Stadiul 3
AN: Ce ne poți spune despre fotografierea bazinului tău pentru IBAC, în materie de aparatură, setări, tehnică ?
CSC: Of, nu sunt fotograf. Am un aparat DSRL Canon 350D nu e foarte deștept însă te ajută să faci fotografii satisfăcătoare. Am învatat despre fotografierea bazinelor urmatoarele:
- trepied
- să nu folosești bliț
- să fie întuneric în cameră
- să folosești ISO 200-400
- să încerci să focalizezi manual deoarece sticla groasă păcălește senzorul obiectivului.
Cât despre fotografierea bazinului pentru IBAC: am folosit cele enumerate mai sus precum și iluminarea spatelui bazinului cu ajutorul becurilor HQI.
Stadiul 4
AN: Acest layout a avut două stadii, primul a participat la concursul AAR, celălalt la IBAC. Ambelor le-a venit sorocul concursului înainte ca gazonul să fie gata. De ce ? Și cum plănuiești sa eviți apariția aceluiași ghinion a treia oară ?
CSC: Le-a venit sorocul pentru că nu m-am pregătit pentru aceste concursuri. Au fost pur și simplu fotografieri ale bazinului de zi cu zi. M-am hotarat să particip la concursuri destul de târziu. Probabil că la următorul concurs voi fi pregătit, se va vedea. Vă promit. Aș vrea să dau tot ce pot iar dacă ar fi un succes acel premiu aș vrea să-l dedic României în special acelora care mi-au acordat sprijin, mi-au oferit suport.
AN: De ce ai ales acele două specii principale de pești ?
CSC: Am ales rasbora și neoni datorită faptului că au în trăsăturile lor statul în cârd. Voi ține doar astfel de pești în bazinele mele.
AN: Ce metodă de fotografiere a peștilor ai ? Știu că e un răspuns des ocolit, dar trebuia să întreb având în vedere poziția celor două grupuri în poza de la IBAC.
CSC: Așa cum spuneam mai sus acești pești au în ADN statul în grup … în poza de la IBAC erau și puțin stresați ceea ce a făcut să stea și mai grupați. Instinctul de apărare sau conservare. Nu e niciun secret și omenii fac asta în momente de panică.
Stadiul final
Îî mulțumim lui Sebastian pentru această descriere pe larg a setupului său câștigător. Tot el ne-a oferit și o mică discuție pe marginea aquascapingului, pe care o vom publica în curând.
Mi-a placut foarte mult prezentarea ta Kin. Felicitari! La fel si lui Sebastian. Ne-ar mai placea astfel de prezentari ale acvaristilor din Romania. Am avea multe de invatat.
Cu siguranță o să mai avem așa ceva în viitor!