AGA – Aquatic Gardeners Association

by Kin
Categories: Concursuri
Comments: No Comments
Published on: 31/08/2011

Aquatic Gardeners Association este o organizație non-profit internațională alcătuită din entuziaști ai acvariilor plantate, începători și avansați. AGA publică un jurnal numit The Aquatic Gardener, de care membrii beneficiază gratuit, pe lângă faptul că li se facilitează achiziția altor publicații acvaristice rare. Ei organizează anual o convenție și un concurs online de aquascaping. Președintele organizației a fost până de curând Larry Lampert, un om minunat care din păcate a decedat pe 27 August 2011.

Ei bine, anul acesta AGA găzduiește a 12-a ediție a concursului de aquascaping, evenimentul fiind o oportunitate pentru toți aquascaperii de la începători în hobby până la acvariști profesioniști, spre împărtășirea artei acvaristice. Noutatea de anul acesta este reprezentată de lipsa taxei de înscriere, în încercarea de a stimula revenirea economiei mondiale.

Concursul se ține în totalitate online, pentru înscriere fiind nevoie numai de 1-5 poze, un formular de înscriere și o declarație semnată de renunțare la drepturi pentru poze. Câștigătorii primesc binecunoscutele panglici, premii în bani dar și recunoaștere la nivel internațional, acest concurs fiind unul dintre cele mai importante în domeniu. Data limită a înscrierilor este 25 Septembrie, iar anunțarea câștigătorilor se face pe 18 Noiembrie.

Anul acesta AGA lansează și o rugăminte de sprijin în promovarea concursului, pentru toți deținătorii de site-uri sau bloguri în domeniu. Citez, “acest concurs nu poate fi un succes fără oamenii care contribuie cu timp și efort.” Rugămintea se referă la plasarea unui banner spre concurs. Coordonatorul tehnic al concursului este ca și anul trecut, Erik Olson, de la thekrib.com iar responsabilă de concursul de anul acesta este Cheryl Rogers.

Cele trei categorii principale sunt: Aquatic garden (Small, Medium, Large, Extra Large), Biotope Aquascape și Paludarium, acvariile marine nefiind eligibile pentru acest concurs. Juriul judecă layout-urile fără să știe numele creatorilor și fără discuții în timpul jurizării. Fiecare membru al juriului ordonează acvariile unei categorii în ordinea considerată, apoi se face medie între locurile alocate de fiecare judecător fiecărui aquascape, astfel materializându-se locul final al unui layout în respectiva categorie. Una dintre decizii modifică interdicția de comunicare între membrii juriului, iar aceasta este alegerea unui Best Of Show. Membrii asigură feedback pentru majoritatea layout-urilor, feedbackuri ce sunt afișate pe site dar și pe CD-ROM-ul final al concursului. De asemenea, publicului larg i se oferă posibilitatea să voteze un câștigător al premiului People’s Choice.

 

Criteriile principale de punctare împreună cu întrebările aferente sunt:

Impresia generală

  • Aquascape-ul face o impresie vizuală semnificant-pozitivă?
  • Toate părțile aquascape-ului lucrează împreună pentru a crea un tot unitar armonios?

Compoziția, echilibrul, folosirea spațiului și a culorilor

  • Este aquascape-ul expus bine?
  • Există echilibru între componentele variate? Este spațiul utilizat eficient? Există spații deschise ce se echilibrează și interacționează cu spațiile aglomerate?
  • Sunt culorile diferitelor elemente de aquascape complementare, și se potrivesc unele cu altele?

Selectarea și folosirea materialelor

  • Materialele selectate pentru folosire fac parte din categoria potrivită?
  • Variatele materiale se împacă armonios unele cu altele? De exemplu, dacă mai multe roci și lemne sunt folosite, se completează sau produc o notă discordantă?

Viabilitatea aquascape-ului

  • Este aquascape-ul făcut de așa natură, încât cu întreținerea necesară să ducă la un succes pe termen lung?
  • Atunci când sunt folosite, sunt plantele selectate potrivite pentru folosirea pe termen lung într-un acvariu?
  • Dacă sunt vizibile animalele folosite, este posibil ca în timp, acestea să-și facă rău între ele sau aquascape-ului în general?

Încă nu se cunoaște formula completă a juriului, însă numele vehiculate (pe baza participării din anii trecuți) sunt Bailin Shaw, Karen Randall, Jason Baliban, Phil Edwards, poate și George Farmer, Bob Vivian sau Takashi Amano.

 

Iată premianții anului 2010:

Aquatic Garden Small

Aquatic Garden Medium

Aquatic Garden Large

Aquatic Garden Extra Large

Biotope Aquascape

Paludarium

 

Pe aceeași temă:

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Monday, 14/10/2024